Månadspeng – hur gör ni?

Här hemma har vi en 11-åring och en 9-åring. De har båda två precis avancerat upp till månadspeng, dock har sonen som är äldre lite högre månadspeng än lillasyster. Sonen har 200 kr och dottern 160 kr i månaden. Detta ska räcka till lördagsgodis och annat, eller helt enkelt sparas om de vill det till någon dyrare leksak eller vad de nu önskar.

Vi tänkte så här att vi kan se till att vi har popcorn och saft hemma på helgerna, men vill de äta något annat så får de köpa det för sina egna pengar. Andra vanliga klädesinköp som efter årstider och olika aktiviteter står ju vi för än så länge.

Det är väl rimligt? Enligt Råd och Rön är den genomsnittliga månadspengen för 11-åringar 160 kr (40 kr/v). För 9-åringar 120 kr (30 kr/v). Så vi ligger lite över det om man ska gå efter den tabellen. Det skiljer några tior hit och dit när man googlar på det. Självklart får ju var och en göra som de vill inom sin familj beroende på ekonomin, men det vore kul att höra hur ni andra gör.

Idag har dottern som är 9 för första gången velat låna mitt smink på riktigt, och hon har sminkat sig själv och jag har hjälpt lite och visat vad grejerna är till för. Var kom det ifrån liksom…ujuj helt plötsligt bara. Sen ville hon även köpa smink för sin månadspeng…oups. Ja, det får hon väl men jag poängterade att hon är lite för ung för att sminka sig varje dag i skolan, men på kul här hemma och på fest så är det väl okej. Oj, nu börjas det…

2 thoughts on “Månadspeng – hur gör ni?

  1. Hej vännen!
    Vi har oxå infört månadspeng.
    Men Ante får bara 150kr och Sebbe får bara 100kr.
    Vi står iof för fredags mys och lite lördags godis. Så pengarna de får använder de till att inhandla saker alt spara till nått de vill ha. Som I Antes fall han har faktiskt inhandlat sina två senaste mobiler själv. Och sista tiden har han hjälpt till hemma med vissa sysslor mot en slant för att kunna inhandla sig ett spel. Nu har även Sebbe förstått att om man gör lite extra sysslor kan man få pengar så kan man tillslut inhandla sig en sak som man verkligen vill ha. Så det är inte så dumt det där med månadspeng.

Comments are closed.