Något nytt för mig

fotografiskaJo jag var ju på Fotografiska museét i Stockholm i helgen. Det var på tiden att träffa en gammal vän och det har varit tal om att göra något kulturellt. Så vi bestämde oss för nyöppnade Fotografiska. Den dagen var det så väldans blåsigt och kyligt ute. Våra planer var att ta ett glas vin i restaurangen innan vi började titta på utställningarna men dem sålde inget vin. Restaurangen var på plan 2, samma plan som en av utställningarna så det var ju enklast att börja där då. Det skulle vi inte ha gjort, med tanke på att vi var nya inom detta område. Det var nämligen ”Bodies” av Joel-Peter Witkin. Vi skulle nog ha läst igenom broschyrerna mer noggrant som vi tog på entreplan innan vi gick dit. Mycket groteskt och mörkt som lämnade oss ganska så oförstående. Vi var inte kvar där så länge.

Nästa utställning ”A photographers life” av Annie Leibovitz var ju lite trevligare. Mycket porträtt av kändisar i olika poser blandat med privata fotografier av hennes egen familj och vänner.

Sen kom vi till ”Ett barn blir till” av Lennart Nilsson. Helt fantastiska fotografier med skarpa färger på livets början. Där inne blev man nästan stum för det var så vackert och fantastiskt.

Slutligen ”The Birthday Party” av Vee Speers. Jag förundrades över att fotografierna på de utklädda barnen inte var i helkropp någon av dem. Det kanske är hennes signum, ingen aning.

Faktum är att jag inte sett någonting av dem här fotograferna förrän nu. Jo, jag kan nog känna igen en och annan bild att jag sett dem publicerade någonstans men inte vetat så mycket om fotografen. Jag vet inte så mycket nu heller men nu har jag fått en liten inblick. Efteråt kunde man köpa deras fotoböcker, planch eller ett vykort till exempel. Men jag köpte inget. Jag råkade fotografera med min mobil där inne och lite senare såg vi en skylt att det var förbjudet att fotografera där inne, borde jag ju ha förstått.

Resten av kvällen var kul med god mat och lite spring på stan.

One thought on “Något nytt för mig

  1. Ja, det var värst vad det var ruggiga bilder där längst upp :-) Tur att det fanns andra utställningar också. Fin kväll. Kram.

Comments are closed.