Copyright och annat

jätteprästkrage

Visst e den fin? Min jätteprästkrage. Obs! Copyright.

Jag funderar ofta på det här med nätet. Alltså det gäller verkligen att tänka sig för vad man vill lägga ut inför www. Det är så oändligt stort och hur lätt som helst kan ju andra sno åt sig bilder och text med för den delen. Nu när barnen börjar bli stora så har jag tänkt att jag borde nog faktiskt fråga om de verkligen vill att jag lägger ut bilder på dem. Jag har frågat nån gång och då var det okej, men det kanske inte alltid är okej. Man vet ju själv att man kanske inte vill lägga ut vissa bilder på sig själv t.ex. Nu är mina 7 och 9 år och eventuellt kanske den stora kan förstå hur oändligt nätet är, och att vem som helst kan se bilderna. Jag har ju lagt ut bilder på mina barn sedan de var bebisar så det är ju liksom redan försent, men jag försöker att inte lägga ut för privata/avslöjande bilder. Det finns ju knäppskallar där ute. Men skulle mina barn misstycka så slutar jag självklart lägga ut bilder på dem. De blir ju äldre och får egna personligheter och kanske inte vill att t.ex kompisar eller främlingar ska se dem på nätet.

Även det med copyright har jag tänkt på…det är ju hur lätt som helst att ta en bild utan att ge sig tillkänna och ge credit. Man borde ju åtminstone fråga om lov först samt länka tillbaka. Det finns nån typ av kod att lägga in som spärrar högerklickandet så man inte kan spara en bild hur lätt som helst. Men däremot så gör det ju ingen nytta eftersom en viss knapp på tangentbordet löser detta. Det finns ju kringelikrokvägar till det mesta.

Oj, nu är jag trött. Vi har haft främmande hela eftermiddagen/kvällen. Vi har ätit gott och fikat med hallonpaj. Nu ska jag krypa till kojs och bläddra i en inredningstidning tills ögonlocken faller ihop. Gonatt!

One thought on “Copyright och annat

Comments are closed.