B som i bibliotek o bränd

Var på bibblan idag på jobbet. Lämnade tillbaka ”Duktighetsfällan”, den var sådääär tyckte jag. Den första boken jag läste ”Lär dig om stress med KBT” var bättre om man ska jämföra. Kände att jag vill ha nåt mer att läsa så efter ett tag kunde jag inte välja utan det blev 4 böcker:

  1. Från utbränd till nytänd
  2. Tillfälligt avbrott
  3. Om barn och stress
  4. Nannyboken – våga vara förälder

Så nu har jag en massa att läsa i helgen mitt emellan hockey-vm förstås. Jag kan inte riktigt kalla mig själv ”utbränd”, mer som svedd eller bara bränd kanske. Jag känner ju igen mig i vissa delar av böckerna jag läst, men självklart är ju inte alla symtom något som alla upplever utan istället lite av några. Vissa kanske har hjärtklappningar, jag har …jag har inte riktigt klart för mig vad mina symtom var. Jo lite, som trötthet, vaknade ofta på nätterna, domningar, ångestkänsla, irritabilitet och så vidare. Ja och så svimmade jag ju mitt i natten också, typ blodtrycksfall eller nåt. Och nu när jag skriver ner det så här så var nog ”stressreaktion” en rätt bra diagnos.

Idag efter snart 6 veckor sedan jag tuppade av så kan jag känna av små signaler från kroppen, sånt som jag inte reflekterat över på samma sätt innan. Jag kan tänka -gud så här har jag känt hur många gånger som helst sedan lång tid, kan det vara av mitt ”stressande”. Jag känner yrsel, domningar, ångest när jag vaknar på natten, trötthet och fortfarande är jag riktigt irriterad känner jag. Irriterad för småsaker som jag förstorar upp.

Ordet stress tycker jag låter som ”springer jag inte till tåget nu så missar jag det”. Och inte alla de här små detaljerna i vardagen som också kan skapa en sorts stress som -”nu måste jag laga middagen så jag hinner hänga upp tvätten innan barnen ska i säng och jag ska läsa saga och sen börjar mitt favorit-tv-program”, som exempel. Samt att när jag t.ex hänger upp tvätten så kan jag börja vika den rena eller sortera upp smutstvätten eller rensa upp i hela tvättstugan lite lätt och vips så var klockan läggdags för länge sen och tv-programmet har redan börjat. Som en sorts inre stress, min hjärna skenar iväg i allt jag vill hinna med. I sådana lägen ska jag alltså stanna upp och köra lite ”mindfulness” :)