Fullspäckad heltokig dag

Fullspäckad och heltokig dag!

Jag vet inte hur många trogna följare jag har här, men några av er vet säkert att dottern föddes med LKG-spalt. Idag var det dags för LKG-konferens vid 16 års ålder. Först blev det röntgen av tänderna, gjutning av tänderna, träffa logoped för att höra så talet inte är nasalt, foniat som kikar i öron och näsa. Och till sist träffa kirurg från Uppsala för en sammanställning.

I det stora hela ser allt jättebra ut, dottern känner sig mestadels nöjd med resultatet efter tre stora operationer. Operation av läppspalt, gomspalt samt käkspalt. Men även diverse olyckshändelser då hon ramlade väldigt mycket som liten och slog i mun och tänder. Men nu är de tänders om är kvar jämna och fina, trots lite slarv med nattskena. Nattskenan kunde hon lika gärna sluta med tyckte tandläkaren, ingen idé om den bara används sporadiskt. Tänderna har ju flyttat sig lite dock, men hon får ju nu bestämma helt själv.

Något väldigt häpnadsväckande som hände idag var hos foniaten som skulle kika in hennes öron och näsa. Den gången valde hon att gå in dit själv utan oss. Hon fixar ju det där själv, även fast föräldrar är välkomna med in för eventuella frågor och funderingar. Efter ett tag kommer hon ut i väntrummet och ser jätteförvånad ut och säger att de hittat en pärla i ena näsborren! Jag blev helt paff! Nää du skojar! Jag trodde faktiskt att hon skojade, så vi fick knacka på hos foniaten och fråga typ hur i hela friden…what?

Jomensåattee, mycket riktigt. En pärla med bokstaven ”W” fanns i näsborren. Hon fick bedövningsspray och så kunde de lirka ut den. Men jag tror jag smäller av! Vi fick med oss pärlan hem och när vi gick därifrån,…skrattade vi hysteriskt! Lite smått chockartat så där.

Stackars lilla gumman. Hon har ju inte pärlat på evigheter, och måste ju ha haft pärlan i näsan i många år! Själv blev hon såklart jätteförvånad, hon har inte känt av den alls och inget minne av att hon pillat in den i näsan heller. Varken var, när eller hur den kom dit.

Men men, när hon är 19 år får hon träffa alla igen på en ny LKG-konferens, och då kommer det absolut inte finnas några pärlor i näsan!