Tusse in action med manuellt läge

Fredaaag! Det är ju extra skoj med fredagar nu för tiden när det är fredagstema i Malins fotoutmaning. Ser fram emot varenda en eftersom det är så kul att se alla olika tolkningar andra gör. Denna dag är det ”action” som gäller. Och vem fick vara fotomodell?..jo the catmodel Tusse!

Oftast har jag min systemkamera i det manuella läget, det är den bästa enligt mig. Självklart behöver vi ha ljuset vilket förenklar allting. Med mitt fasta objektiv EF 85mm f/1.8 USM håller jag mig oftast på bländare f/1.8 för att få in så mycket ljus det bara går. Och då justerar jag slutartiden efter bländaren tills jag är nöjd med ljuset jag ser i min liveview. Därefter knäpper jag bort liveview-funktionen och fotar genom ögat. ISO har jag låst på 200.

Om jag istället fotograferar med ”rörelse/action”, den där gubben som springer, så skjuter ISO gärna i höjden ända upp till 6400 kan det bli! Jag tror inte det går att ändra på ISO i det läget heller, den blir låst på AUTO. Det gillar jag inte, och är det inte utomhus en riktigt ljus dag så blir det väldigt lätt gryniga bilder, men ibland har jag tillåtit det ändå.


Manuell
f/1.8  1/500

Manuellt samma som ovan


Windy fur
Manuellt nedan ISO 200 | f1.8 | 1/640

Nu följer bilder med action-mode


Tusse in action-mode
ISO 100 | f/3.2 | 1/1000

De här fotona fick jag ljusa upp rejält. Skumt, använde mig av action-mode och ISO kan jag inte påverka då. De andra värdena ser ni ovan. Hur som helst, tur man kan rädda bilden i redigeringsprogram. Så jag fotograferar hellre med manuellt läge (M) så kan jag bestämma ljuset direkt istället med ISO, bländare och exponeringstid.

action
Tusse med bus ögonen

9 thoughts on “Tusse in action med manuellt läge

 1. Jag skulle verkligen vilja lära mig mer om fotografi och hur fasiken min systemkamera fungerar för allt de du nämner är som ett främmande språk för mig. En fotokurs inom kort kanske.
  Lekfulla fina bilder. Alltså din modell Tusse! Får mig verkligen att sakna vår hårboll som numera bor hos mina föräldrar. Hon fick flytta ut dit under byggtiden för vårt hus, men då hon trivdes så fint och blivit så hemmastadd så fick hon helt enkelt bo kvar.. Ruskigt lika Tessla och Tusse!

 2. Härliga kattbilder :) Vår katt Molly är inte alls förtjust i snön, har knappt varit ute på hela vintern. Det tar hon igen nu, när snön är borta, med att tokrusa runt på tomten :)
  Trevlig helg! / Birgitta

 3. Vilka underbara bilder!!! Det liknar vår Simba. Du är verkligen en riktig fena på foto.
  Ha en fin helg!
  Kram

 4. AWWWW jag DÖR vilken söt kisse haha :) mina katter är innekatter så har aldrig trampat snö men skulle vilja haha

  Jag bjuder till Tävling idag:)

  Ha en kanonvecka

  LOVE Maria at inredningsvis – inredning it’s, Swedish for decor :)

 5. Otroligt läckra bilder på jättevacker kisse! Sv: När hela familjen är schlagerutstyrsel känns det fel att lämna katterna utanför:)!

Comments are closed.