Phalaenopsis

En orkidé i present av svärföräldrarna. Passade ju riktigt bra för de andra jag har blommar inte nu, vet inte om de tar sig heller. Enligt lappen i krukan ska den ha 16 – 22 grader, vattnas var 5 – 7 dag, näring 1 gång i månaden, sol/skugga, inget krukbad och man ska inte äta den..

Är det olika på olika orkidéer?.., ska de bara ha ett snapsglas i veckan, eller ett bad i månaden…ska de ha glaskruka eller inte, hur ofta byter man barken..Tål de kylan som kommer från fönstrena nu?,..eller ska de stå längre in i rummet. Vissnar de då istället om det blir för mörkt. Blommar alla om?

På jobbet har sjuksköterskorna en så himla fin och stooor orkidé. Vi trodde inte den var riktig först. Hm, har ni några knep?

4 thoughts on “Phalaenopsis

 1. Var inte orolig. Vanliga phalaenopsis tar sig rätt bra om man råkar glömma bort dem lite.. ;) Jag har massor av dem och vattnar dem ca 1 gång i veckan, ibland glömmer jag och det blir varannan vecka, de överlever. :) Ibland använder jag näring men ibland glömmer jag, brukar gå bra ändå. Tappar de blommorna är det bara att låta dem vara lite så kommer de igen efter ett tag med nya stänglar och blommor.
  Blir bladen lite sunkiga har den möjligen fått för mycket eller för lite vatten (ser likadant ut i båda fallen), så försök minnas när den fick vatten sist. Mina kan sunka lite efter att de blommat ut, men de tar sig alltid igen efter ett tag. De gillar ljus men inte för mycket drag (för kallt) såvitt jag har erfarit. Fast mina står i fönstren året runt..
  De behöver inte stå i glaskruka om man inte vill, tjejen i blomaffären på jobbet förklarade att rötterna söker sig mot ljuset vad man än har för kruka. :)
  Själv brukar jag bära in mina till badkaret och duscha igenom alla ordentligt (även stänglar och blommor och blad) och låter dem sen rinna av ordentligt. Men alla gör olika, en del vattnar bara lite ur kanna direkt i krukan, en del doppar ner dem i vatten.. Det funkar nog vilket som. (oj, vad långt detta blev!! hehe)
  Kramis / J

 2. Hej, vad glad jag blev över att du kommenterade hos mig i min lilla blogg. På så sätt hittade jag (ju) dig.

  Dessvärre kan jag inte ge några tips på hur man sköter dessa vackra blommor. Jag har försökt men aldrig lyckats. Bladen skrumpnar ganska snart för mig.

  Ha det gott

  1. Hej, det var så lite så, ibland får man ta sig tid ju. Ja, det är inte lätt med orkidéer…

Comments are closed.