Svanar i Tysslingen

Svanar i Tysslingen. I helgen gjorde vi ett nytt försök. Gick in på hemsidan och där hade de slutat med räkningen av svanarna för i år, men uppskattat antal var mellan 500 – 600 st. Så iväg kom vi, och kameran tog jag med mig förstås. Vädret var perfekt, mulet men sprack upp i blått lite här och där.

Nu åkte vi till Rånnesta och var således på den norra sidan av Tysslingen. Och här kom man mycket närmare inpå. Det var inte hundratals på en och samma plats men de som fanns där räckte finfint till att knäppa av ett par fina foton med systemkameran.

Börjar med att visa första fotot i svartvitt, tyckte det passade bra med alla kajor som flög över. Sedan följer många foton på sångsvanar med flera fjäderfän som äter sig mätta på denna rastningsplats. Lyckades även fånga tre flygande svanar, som hade sin startbana på det lerigaste stället minsann. Så mäktigt när de flyger så nära över oss. Ännu högre upp tror jag nog att jag lyckades fånga en trana!

I år var det rekord i Tysslingen. Den 17 mars var det 5403 svanar! Då skulle man varit där alltså, och det måste ha varit ett öronbedövande ljud med tanke på vad mycket de pratade. Så nästa år kommer jag nog åka dit oftare. Men även om alla svanar snart lämnar sjön Tysslingen, så är det sedan dags för vadarna, och de är så himla söta. Dock snabba och kanske, fast jag vet inte, skyggare än svanar och gäss. Man kan också få syn på näktergal, rördromen och havsörn! Men det har med tiden observerats 257 olika arter, och Tysslingen är en av de bästa fågellokalerna i Mellansverige. Alltså tänk att få zooma in en havsörn!


Sångsvan – Kanadagås – Grågås – Kajor

svanar

Konferens

Trana…?

Startbanan

svanar

Kanadagås och grågås

svanar

Flygande svanar

svanar

2 thoughts on “Svanar i Tysslingen

Comments are closed.