Min fläderblomssaft av purpurfläder

Gokväll! Tänk att nu är min hemmagjorda fläderblomssaft klar, och den är ju så gudomligt god! Det blir till att göra en repris nästa år igen. Även våra teens tyckte om den, och då är det mäkta bra betyg.

Nu gjorde jag saften med citronsyra i, men det går att göra utan. Ha då i dubbelt så många blommor och citroner. Samt att sockret går att byta ut mot rårörsocker. Man kan ju experimentera med annat i också, som ingefär, jordgubbar eller rabarber.

Lite längre ner ser ni 6 st kom-i-håg-punkter till mig själv nästa år…

Har ni gjort egen fläderblomssaft, eller annan saft någon gång?

Fläderblomssaft

20 blomklasar
3 ekologiska citroner
1 kg socker
1 L vatten
40 gram citronsyra

Skölj fläderklasarna under rinnande vatten. Lägg i en stor bunke/hink. Skölj och skiva ner citronerna och lägg i citronsyra. Koka upp 1 L vatten och häll ner i bunken. Pressa ner allt i vattnet. Låt stå i rumstemperatur, men sedan kallt i 24-48 timmar. Sila sedan bort fläder och citron. Häll ner sockret och koka i 5 minuter. Skumma löpande vid behov.

fläderblomssaft

Fläder, citroner, citronsyra

fläderblomssaft

Ljuvlig färg på fläderblomssaft av purpurfläder

fläderblomssaft

Svalkande gott!

Det jag lärt mig av att göra egen fläderblomssaft för första gången är att:

1. Plantera om fläderbusken till baksidan så den inte står så nära bilvägen.
2. Skaka av myrorna, och skölj av blomklasarna.
3. Skrubba citronerna.
4. Minska på sockret.
5. Prova att göra fläderblomssaft utan socker och citronsyra.
6. Plocka blomklasarna tidigare innan de hinner blomma ut.

2 thoughts on “Min fläderblomssaft av purpurfläder

  1. Verkligen läcker färg på den saften!!! :-D

    Jag skulle ju göra saft på min vanliga fläder, men givetvis var de flesta blommorna redan överblommade när jag kom på det… Går nog fortfarande att plocka ihop så det räcker till en liten sats, men då måste jag ha nåt att stå på så jag når upp i toppen!? Luta en stege mot busken lär inte gå så bra, så jag tvivlar faktiskt på att det blir nån saft gjord…

Comments are closed.