Semesterkänsla

Semesterkänsla och snart åker vi! Har jag ens nämnt att jag börjat min semester!? Tiden flyger iväg. Jobbat sedan senast förstås. Hjälpt sonen flytta från en lägenhet till en annan. Vi har varit iväg på en väns bröllop i Stockholm. Ja, ni vet ibland är det fullspäckat schema. Men från i måndags har jag alltså gått på semester i fem hela långa veckor! Måndagen började med att jag fick umgås med Daisy, dotterns mops. Hon är så otroligt rar och söt. Hundvakt själv för första gången vilket gick jättebra. Många promenader blev det.

semesterkänsla
Försommarkänsla

Det ska bli så otroligt skönt eftersom förra sommaren inte alls blev som vi tänkte oss. Maken går på semester från idag. Vi kommer kicka igång semestern med konsert i Göteborg, 2-dagars! Vi kommer att ha både kattvakt och blomvakt. Tror även att barnen kommer förbi ibland och ser över huset. Det känns skönt. Vi hade planer på att ta med Tusse, men vi har inte vant han tillräckligt vid vår campervan än. Ej heller vid sele + koppel. Bara en gång än så länge, så innan han får följa med så får det bli kortare turer framöver.

Tusse i solnedgång - Gyllene timmen
Tusse busar runt på altantaket i gyllene timmen

Semesterkänsla och småfix i vår campervan

Vår campervan behöver en sista genomgång trots allt. Det är massvis med inredningsdetaljer som ska upp. Det är ju hela grejen och det roligaste att ordna med. Dessutom viktigt på en sådan liten yta att det blir funktionellt och har smarta lösningar. Annars är det lätt att det ligger grejer överallt som inte har en plats.

Minns inte om jag nämnde att vi bytte generatorn då den började ge ljud ifrån sig. Behöver även bytas eftersom miltalen är i den nivån. Men om ni såg senaste Youtube-videon, så är det även dags för ljuddämparen. Vi har beställt den och hoppas att den dyker upp idag. Då blir det en sväng till verkstaden för byte blixtsnabbt. Sen behöver vi nämligen packa och fixa det sista innan vi drar imorgon bitti!

Taggad på semester!

vanbygge, campervan
Fixar och busar
försommarblom, jättevallmo, syren
Försommarblom – Jättevallmo – Syrén

Det växer

Det växer i planteringskrukorna här hemma. Förra helgen planterade jag om allihopa. Tomaterna har fått flytta ut på vår inglasade altan, så även luktärt. Det är första gången jag provar odla luktärt från frön. Vissa har jag knipsat av efter en decimeter som man tydligen ska göra så de blir frodigare. Vågade inte göra det på alla ifall de skulle vissna. En av luktärten tog jag med till jobbet idag. Vi har haft bytardagar denna vecka. Så jag bytte min luktärt mot en tomatplanta som heter ”någon sorts tomat”. Så det blir ju intressant att se vad det kan vara för sort.

Nedan ser ni mina tomatplantor, luktärt, men även dahlia till vänster i bild. Dahlia är ju en knöl som ger så många vackra sommarblommor! I år köpte jag fem olika sorter på Eko. Inte bara dahlia, utan även doftlilja och freesia. Jag har glömt att märka upp krukorna men när blommorna slår ut vet jag vad det är för sort.

Plommonträdet slog ut i blom i veckan. Det är så fint och det är fullt med vita blommor. I år blir det kanske ett rikt plommonår! Dessvärre har vi missat att beskära trädet så vi lär ju inte nå plommonen högst upp utan stege. Odlar ni något?

det växer
Svartvitt plommonträd
plommonblom
Plommonblom
det växer-dahlia tomat luktärt
Det växer

Bittergurka

Snart kan vi börja odla igen! Men ni kanske redan har börjat? Inte jag. Men jag vet att jag vill prova odla bittergurka igen. Bittergurka, en medicinalväxt som ofta används inom hälsokost. Innehåller mycket antioxidanter, vitamin C, vitamin B6, magnesium och järn och kalcium. Det sägs att den kan döda cancerceller. Som ni hör på namnet så är det väldigt bitter i smaken, men det kan försvinna lite vid tillagning. Eller om man vill äta den som den är kan man låta den ligga en stund i kallt saltat vatten för att få bort lite bitterhet.

Minns ni hur besviken jag var över mina gurkplantor förra året? Om inte, kolla här. Just denna variant bittergurka ser väldigt rolig ut och är spännande. Så jag var väldigt taggad inför att få skörda stora fina gurkor. Men till min fasa så blev de väldigt små och till slut så gulnade dem och ramlade av. Ändå hade jag gett näring. Men så en dag när jag helt gett upp och klippte ner hela plantan inför vintern, vad hittar jag då? Jo, en enda gurka som var större än de andra små. Inte så stor som de ska bli, men större på kanske 5 cm cirka. Så jag var ju tvungen att ta fram kameran såklart. De ser så söta ut, som små drakar med taggarna. Egentligen ska de bli över en decimeter långa, eller till och med längre, så långt ifrån färdig.

Bittergurka – gör om och gör rätt

Det är svårt att veta vad som gick fel. Men jag har mina misstankar att jag hade för liten kruka och att dem inte fick det utrymme som behövdes. Då torkar jorden lätt ur också så jag hann inte vattna i tid heller.

Så inför detta års odlingar behöver jag tänka ut var jag ska plantera gurkplantorna någonstans. Har läst att det ska vara en skyddad plats utomhus, eller gärna växthus. Bittergurka är en växt från Västindien och kräver mycket värme och yta, då den tydligen kan bli 5 meter! Jo, jag märkte ju att det är en klätterväxt!

bittergurka
Jag undrar lite hur den kunde bli så böjd?
bittergurka
Så här stor (liten) blev förra årets bittergurka

Bittergurka vissnade

Jo, vi kan ju ta och prata om vad som hände med min gurkplanta. Jag odlade ju bittergurka och har varit väldigt nyfiken på hur stora dem ska bli. Hur dem smakar och ser ut. Ville ju även torka och göra egna luffakuddar. Ni vet såna där svampliknande grejer som hårdtvålar kan ligga och torka på.

Den hann växa så långt som ni ser på bild kan man säga. Den blommade och man kunde se en yttepytteliten bittergurka forma sig med sitt taggiga skal. Jag blev överlycklig! Men vad hände sen då? Jo, det hände först ingenting, den blommade ut som den ska. Men sen växte aldrig gurkorna på sig något mer. De förblev så där små, cirka 2 cm långa kanske. Efter ytterligare ett par veckor, och ett försök med näring så gulnade gurkorna. Hur tråkigt!?

Väldigt tråkigt faktiskt. Jag hade ett litet hopp att den skulle ta sig när det inte var lika varmt ute längre. Den har ju stått inne på vår inglasade altan, och där kan det bli väldigt varmt och behöver vatten ofta. Men när vi kom hem från semestern i Italien såg den lika tråkig ut och det har inte hänt någonting alls.

Så det blev en flopp! Men jag ska prova nästa år igen. Då provar jag nog också en större kruka, även fast jag tycker denna var rätt så stor, men inte djup dock. Men jag vet inte va det berodde på egentligen.

Har ni lyckats odla bittergurka?

bittergurka
Bittergurka i blom

Gräsgrön guldbagge

Hur läcker är inte den här guldbaggen jag såg i min trädgård! Wow vilken färg! Hämtade genast kameran såklart. Jag har läst lite om vad en gräsgrön guldbagge pysslar med. Guldbaggen äter nektar och pollen och brummar högt när den kommer flygandes. Den hjälper bland annat till med trädgårdsarbetet vilket låter fantastiskt tycker jag. Det är inte mycket till arbete i trädgården för mig nu för tiden när vi renoverar en campervan. Larven kan hittas i komposter där den spenderat ett helt år som trädgårdsnisse.

Dessutom så trivs larverna alldeles utmärkt vid murkna växtdelar/träd, så man ska vara glad över att denna stora skalbagge har lockats till just din tomt. Kan tänka mig att vår tomt är ett paradis för guldbaggar.

Denna bagge blev årets trädgårdskryp 2021, det är inte dåligt. Kul att våra små insekter uppmärksammas, som man kanske inte har en aning om att dem finns eller vad dem har för sig i trädgården.

gräsgrön guldbagge
Gräsgrön guldbagge

Blommande blå

Blommande blå trädgårdshortensia är riktigt praktfull i trädgården. Jag har två stycken, men tyvärr så har de inte blommat i år. Istället fick leta jag fram bilder från tidigare år. Anledningen till att de inte blommar i år har jag ingen som helst aning om, jag kan bara gissa. Jag har vattnat tillräckligt så mycket vet jag, dock ingen extra påfyllning av specialjord. Men den stora anledningen kan vara att mördarsniglarna trivs rätt bra i den hörnan där hortensian är. Det är ju en skuggig plats i skydd av staket. En kväll kunde jag till och med höra sniglarna knapra hej vilt på bladen. Eller så var det något annat, men det lät onekligen så. Resultatet, håliga blad och ingen blomning. Dem har säkert mumsat i sig alla blomknoppar innan jag ens hunnit se dem.

Vi brukar inte ha så stora problem med mördarsniglar, men i år har de varit lite fler än vanligt i vår trädgård. Jag har knipsat dem med sekatör, lagt i en hink och hällt salt på för att inte locka dit fler. Men däremot så hittade jag en annan typ av snigel i trädgården, en snäll variant visade det sig. En leopardsnigel/pantersnigel som tydligen jättegärna äter mördarsniglarnas ägg, eller deras kadaver även, samt dödar de små mördarsniglarna. Dessutom livnär de sig på dött växtmaterial, och gör inte så stor skada i trädgården. Så jag lät leopardsniglarna krypa runt där ute i lugn och ro.

blommande blå
Blommande blå trädgårdshortensia

Höstkänsla

Höstkänsla ute med regn och rusk dagarna i ända. Men det har även varit några dagar med toppenfint varmt höstväder mellan regnskurarna. Det är lätt att bli lite deppig och trött när det är så grått dagarna i ända. Så det är inte så tokigt att piffa till krukorna med lite fina växter både ute och inne. Ljung, klöverväxt, prydnadskål och cyklamen är mina favoriter på hösten. Så det var en självklarhet i utekrukan vid ytterdörren. Lite nya inneväxter fick det bli också. En ormbunke t.ex, en sån har jag inte haft på evigheter, så det blir kul att se om jag lyckas få den att överleva.

Höstkänsla och olika sätt att må bra i mörkret

Något annat som kan pigga upp tillvaron för en stund är kanske en energidryck. Jag är inget stort fan av dessa drycker, men kan vara gott någon gång ibland. Hittade en intressant av märket HOMIE – Life in Balance. Den jag köpte från, tror det var Apotea eller Ica, är av smaken äpple/fläder och innehåller MSM (organiskt svavel), biotin, vitamin C, zink, reishi, gröna kaffebönor. Den var faktiskt god och det vore kul att smaka fler.

Gröna kaffebönor är ett naturligt koffein, och ihop med reishi blir du pigg och alert utan en känsla av hjärtklappning. Jag var ju tvungen att googla lite för jag har aldrig hört talas om Reishi som är en svamp. Den har använts inom kinesisk medicin i över 2000 år i syfte att bota t.ex psykisk ohälsa. Så denna Homie – Wake up passar ju riktigt bra ihop med lite träning. Senare idag blir det ett padelpass.

höstkänsla
Höstkänsla
cyklamen
Cyklamen

Humlor på lavendel

Humlor på lavendel, eller snarare höga på lavendel. När vi kommer hem från jobbet är det livat i lavendelbuskarna på vår framsida. Då är de flesta i skugga, och just då verkar det som att insekterna stortrivs där. Många av dem såg ut att sitta och sova då de satt helt stilla. Kanske lite för mycket nektar för dem vad vet jag. Men perfekt för mig att gå in och hämta systemkameran med det nya objektivet.

Humlor fotade med Canon EF 50 mm F1.8

Jag är riktigt nöjd med det måste jag säga. Det är ett Canon EF 50 mm F1.8 STM-objektiv, och väger inte lika mycket som Canon EF 85mm f/1.8 USM. Det är något som tilltalar mig mycket, själva vikten. Men också att jag tycker den levererar i stort sett lika fina foton som det andra. Ett till plus är ju att det är 50 mm fast mått så jag behöver inte backa lika mycket som med 85 mm. Du kan alltså inte komma för nära för då går det inte att knäppa av en bild med kameran. När jag fotograferar just insekter så är det ju bra att inte behöva krypa så nära inpå för då skrämmer man dem ju.

Men det var ingen risk att jag skrämde dessa humlor höga på lavendel den här gången. Vad tycker ni, visst blev väl fotona på de söta ludna humlorna fina? Något jag måste öva mer på är att ställa in skärpedjupet känner jag, så att det blurriga inte tar över fotot helt och hållet. Exempelvis så vill jag ju att hela humlan ska vara skarp, lyckades nästan med det den här gången.

Självklart försöker jag rädda humlor och bin på olika sätt. Läs mer om det på länken. Exempelvis har jag ett insektshotell, ett fat med stenar och vatten i samt växter som dem älskar!

No edit no filter

Två av dessa foton nedan har jag inte redigerat något alls i Lightroom, no edit, no filter. Förutom den i mitten med nattfjärilen. Där har jag dragit ner de skarpa färgerna, mättnaden, lite grann. Och drog också ner lite på värmen bilden. Det gör jag eftersom jag tycker vissa foton får lite för mycket gula nyanser/värme i sig. Så kan det ju bli med vad jag än fotar med för kamera eller objektiv. Här finns fler insekter på blommor i min trädgård, möjligen fotade jag just dem med kit-objektivet Canon 18-55 mm.

humlor
Humla hög på lavendel
humla och nattfjäril
Humla och nattfjäril
humlor
En luden humla

Flädersaften som glömdes bort

Flädern i min trädgård blommade enormt mycket för ett par veckor sedan. Så jag klippte av ett gäng blomklasar och ville göra flädersaft. Jag ville inte använda citronsyra så jag kokade upp vatten, socker och citronsaft. Hällde det i en skål över fläderblomklasarna och skjuts in i kylskåpet, efter att det svalnat lite förstås. I kylen skulle det sedan stå i fyra dagar, enligt receptet jag följde.

Så vad händer sen då. Jo, jag glömmer bort den och åker på campingsemester uppåt landet i en och en halv vecka. Så jag kommer hem och vågar inte använda saften. Jag hällde ut det. Det kanske var dumt, jag vet inte, men jag ville inte chansa om det skulle ha blivit dåligt. Försökte googla om det men hittade inget om att man låtit det stå och dra i veckor innan man silar av blommorna. Så var det med det.

Men visst är fläderträdet/busken fin? Det kom väldigt mycket regn en dag så alla blomklasar hängde neråt. Det blev en effektfull bild tycker jag.

Läs om när jag gjorde flädersaft av purpurfläder!

Flädersaft
Fläderblommor

Semester närmar sig

Semester närmar sig. Och jag kan knappt förstå att den redan är här. Tidigt semester igen, som vi kan ha ibland. Men det känns bra. Från midsommarveckan i hela tre veckor, med en lite senare vecka i augusti också. Men vi hade ju ett par dagar förra veckan när dottern tog studenten också. Tänk att jag också började på min nya arbetsplats i mars, och nu är det redan mitten på juni. Tre månader har alltså gått, och jag börjar få lite grepp om vad jag håller på med. Men man är väl ny första året, eller hur!

semester
Lupiner och hundkäx (Canon EF 50 mm F1.8 STM-objektiv)

Planer för semester är det ont om. För det första så är vår campingbil på verkstaden sedan nästan 1,5 månad tillbaka. Inte glad på dem som tog emot den kan jag säga. Dumt att säga att man inte har tid, när man liksom bärgar bilen dit,..hrmpf! Men det blir väl lite småutflykter i.a.f, med eller utan campingbil. Troligen uppåt, mot mamma och hälsa på och vidare uppåt i vårt vackra landskap. Själva midsommar vet vi inte riktigt, hemma eller inte, ingen aning.

Apropå midsommar så är det årsdag för mannen. Japp, för åtta år sedan på midsommardagen slutade han nämligen röka! Det tog många år innan han lyckades för gott. Olika metoder så som Zyn (vitt nikotin), spray, tuggummi. Men det som fungerade bäst för han var spray. Sen är det ju själva vanan att hålla i någonting, gemenskapen och så vidare. Jag är jätteglad att han klarade det, barnen också som så gärna ville han skulle sluta när de var små. Dessvärre så är ju sonen äldre nu och röker själv då och då. Gillar inte! Brukar påminna honom om hur arg han var på sin pappa som inte kunde sluta röka. Jag ska nog ta och tipsa honom om Zyn.

Pergolabygge i trädgården

För det andra kan det bli lite mer fix hemma under semestern. Innan Emmas student hann vi få till en pergola ovanför uteplatsen där matbordet står. Det var kokhett där tidigare varma sommardagar. Men nu, har vi ett pergolatak som skyddar mot solens heta strålar. Vi valde inte impregnerat virke den här gången, utan målade balkarna vita direkt, samt köpte grundmålad läkt som vi målade ett lager till. Jag kan lova att jag hade ont i fötterna ända upp till vaderna och öm rygg när jag var klar med målningen. Men det var det värt!

Det blev ju riktigt bra måste jag säga! Väldigt härligt att sitta där och mysigt när solen lyser igenom takläkten och bildar skuggor. Nästa projekt blir förmodligen pergola ovanför spabadet för att få lite skugga där, och lite andra smarta lösningar.

pergola
Pergolabygget