Njupeskärsfallet

Njupeskärsfallet ligger i Fulufjällets Nationalpark. Vi tog oss dit från Särna Camping, redo att strosa runt och fotografera denna fantastiska plats. Njupeskärsleden är 4 km, och du kan även välja att gå ”fallet runt” och gå upp ovanför fallet. När vi var där höll de på att renovera leden så vi kunde inte ta oss upp. I Njupeskär kan man, med lite tur, få se korp, tornfalk och jaktfalk. Men vi såg ingen av dessa, men vi hörde göken.

Njupeskärsfallet – högst i Sverige?

Enligt Sveriges nationalparker på nätet är inte Njupeskärsfallet högst i Sverige.
”När man räknar höjden på ett vattenfall tar man även med forsar och mindre fall i direkt anslutning till själva huvudfallet – och då är Njupeskär faktiskt inte högst i Sverige”.

Men på andra sidor jag hittat på nätet så verkar det ändå vara så. Kan det vara så att man tänker att det är störst för att det har fritt fall på 70 meter? Spelar ingen roll heller egentligen. Det är magiskt fint där! Det må vara högst i Sverige, men det största i Sverige är Tännforsen. Det mesta kända är nog Ristafallet från filmen Ronja Rövardotter. Där är det väldigt vackert också.

Fulufjällets nationalpark
En vacker sjö framför vida berg
branta berg
Branta vyer
Njupeskärsfallet
Njupeskärsfallet
Njupeskär fritt fall 70 meter
Fritt fall på 70 meter
Snö i Njupeskär
Snö fanns kvar
Njupeskärsfallet
Här vill man stanna
Vattenfall