Kollagen

Kollagen och anti-age. Vetenskaplig forskning visar på två primära orsaker till åldrad hud.
Genetisk inre åldring, samt miljöfaktorer/yttre åldrande. Du kan såklart inte stoppa det naturliga åldrandet. Men visst kan du förbättra! Du kan boosta både inifrån och på utsidan. Tänk dig kollagen och elastin i huden som ett armeringsjärn och gummiband som håller upp och isär huden. Gummibanden förlorar sin form och kapacitet när dom blir gamla, detsamma gäller huden, skelett och leder. Så om nu den egna kapaciteten avtar redan från cirkus 20-30 års ålder, varför inte hjälpa den på traven lite?

Kollagen och cellförnyelse

Ofta hör man ord som cellförnyelse och kollagen när man pratar om anti-age. Cellförnyelsen (de antal dagar det tar innan en ny cell kommer upp till hudens yta) förändras ju äldre vi blir. Lystern i huden är inte densamma längre. Själv är jag ju runt 40-nånting, en mogen och åldrad hud. Då är det viktigt med aktiva ingredienser som hjälper huden med cellförnyelse och främjar kollagenproduktionen. Man ska också tänka på att huden blir tunnare med åldern och behöver då mer skydd. Välj med fördel produkter som berikar din hud med fukt. Och vänta för all del inte till du blir 30-40 år, börja i tid.

The big five för din hud

  • Exfoliering, peela ökar kollagenproduktionen. Helst på kvällen så nattkrämen kan göra sitt jobb.
  • Antioxidanter – skyddar kollagenet mot nedbrytning av fria radikaler från bland annat UV-ljus.
  • A-vitamin – stimulerar de kollagenproducerande fibroblasterna.
  • C-vitamin – nödvändigt för att fibroblasterna ska kunna producera kollagenet.
  • SPF – skyddar huden mot UV-strålning så att inte kollagen bryts ned.

Kollagen i hud, skelett och leder

Åldrandet handlar ju såklart inte enbart om vår hud. Du börjar åldras redan från 20-årsåldern. Medellivslängden ökar och för att få vara gammal och frisk behöver vi ju åldra hälsosamt. Tänk också på att det är aldrig för sent att börja träna. Vill du optimera din hud-, skelett- och ledhälsa med tillskott av kollagen? Även om du inte har någon typ av åkomma så kan du uppleva effekt med kollagentillskott efter ett par månader. Lederna mår bättre, huden och håret får ny lyster.

Åldra hälsosamt

Kroppen bildar förstås sitt eget kollagen som är ett protein, och kräver C-vitamin, koppar, zink och mangan. Det är också dominerande i vår kropp precis som vatten, och har många olika typer. Typ 1 utgör ungefär 90 % av kroppens totala kollagen (hud, muskler, skelett och bindväv). Typ 2 är särskilt dominerande i leder. Dagens kosthållning innehåller kött, men inte så mycket inälvor, leder, skinn, avkok på skrov och brosk och andra delar som naturligt består av kollagen. Hur vanligt är det att vi idag står och gör avkok på brosk exempelvis, därför kan vi ha brist även om kollagen är kroppseget.

Jag överväger starkt att prova på Kollagentillskott, många använder det exempelvis vid hård träning. Tror nämligen inte att jag kommer att stå och göra egen kycklingbuljong här hemma. Hittade en bra sida om kollagenrik mat. Det är också viktigt med en antiinflammatorisk kost, så jag ska ta och beställa någon av dessa böcker.

kollagen

Är du som jag intresserad av anti-age, läs mer om nylanserad anti-age-hudvård, som ger fantastiska resultat.