Sport och sport

Sport och sport. Jag gillar träning, något säkert alla som följer min blogg redan vet. Inspirationen går lite upp och ner precis som livet i stort. Men jag tycker ändå om att röra på mig. För mig är det dessutom viktigt att motionera eftersom jag har ett arbete där jag i princip sitter eller står stilla hela dagarna.

Studier har visat att det är oerhört viktigt att röra på sig, och att vi bör gå minst 10 000 steg om dagen för att må bra. En brittisk studie på postanställda visade att de som gick mer än 15 000 steg om dagen hade allra minst risk för att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar. Forskarna påpekar dock att även om det var bättre att gå fler steg, så är det svårt att hinna med om du inte råkar ha ett väldigt aktivt arbete. Därför rekommenderar man 10 000 steg om dagen. Men hinner du inte gå mer än 5 000 steg varje dag så är det fortfarande bättre än att inte röra sig alls.

sport

Sport – definitionen av någonting ansträngande

På senare år har dock alla möjliga saker plötsligt börjat kallas sport. Är det någon mer som tänkt på det? Att löpning är en sport är vi nog alla överens om. Alla som har testat ridning vet att det också är oerhört ansträngande och krävande. Men hur är det egentligen med motorsport? Och för att inte tala om det allra senaste, den så kallade e-sporten. Är du precis som jag, och inte har en aning om vad e-sport är? Då kan du kolla in https://www.mrgreen.com/sv/esports. De förklarar det mycket bättre än vad jag kan.

Om man kollar in definitionen av sport i exempelvis Svenska akademins ordbok så betyder det: ”(viss) verksamhet med syfte att träna och anstränga kroppen, ofta som nöje eller med sikte på tävling”. Det innebär ju att det är definitionen av någonting ansträngande. Nåja, nu ska jag inte hänga upp mig på ord. Många tycks uppskatta e-sport, både som deltagare och som publik. Det går till och med att spela på det precis som man gör med fotboll och ishockey.

Det verkar onekligen väldigt populärt med e-sport. Något riktigt bra om just e-sport är väl att både killar och tjejer kan tävla på samma villkor. Här har ju fysiken ingen som helst betydelse. Det finns mängder av tävlingar, till och med VM och jag läste att man dessutom lobbar för att e-sporten ska vara med i nästa OS! Att sitta framför datorn känns inte särskilt sportigt, men kanske är det ändock krävande på sitt sätt. Syftet att träna sig till att bli bättre på det man gör, finns ju även i e-sport. De är ju verkligen skickliga på det de gör, och tränar upp sin hjärnmuskel. Övar upp hjärnans arbetsminne enormt! Men denna aktivitet tröttar ut hjärnan och du får en känsla av utmattning som inte sitter i musklerna.

Alltså superviktigt både om man har ett stillasittande arbete och/eller en stillasittande hobby, att tänka på hur mycket man rör på sig i vanliga fall.

 

2 thoughts on “Sport och sport

Comments are closed.