Ryggvärk och hälsporre – rör på dig

Vardagspuls är något jag tänker jättemycket på nu för tiden. Min kropp signalerar med ryggvärk när jag inte har rört på mig på länge.

Visste du att ryggvärk är den tredje vanligaste diagnosen i Sverige? Nästan alla har någon gång haft ont i ryggen men väldigt få tar värken seriöst. Den vanligaste reaktionen är att man försöker ”vila” bort smärtan eller komplettera med smärtstillande. Smärtstillande döljer enbart smärtan men den finns fortfarande kvar. Detta leder ofta till att man fortsätter att belasta fel, stressar igenom veckan och allt annat som idag tillhör en normal vardag och plötsligt blir man tvungen att kontakta vårdcentralen och börja med återkommande besök hos en fysioterapeut.

Problemet är att det är betydligt enklare att korrigera källan till symtomen om man tar den första varningssignalen på allvar. Faz som bistår med kunskap hos Hälsporre Rehab har som målsättning att bidra med korrekt kunskap som eventuellt kan hjälpa en och annan att hitta rätt behandlingsmetod. Det viktiga är att förstå varför man har ont innan man börjar med rehabiliteringen. Visste du att ryggvärk kan leda till att du även kan få ont i foten och råka ut för hälsporre?

Hälsporre beskrivs som att man går på en spik för varje steg man tar, verkligen inget någon ska behöva uppleva men tyvärr är det för många som lider av det. Att vi har ont lite överallt i kroppen är väldigt vanligt men du ska alltid ta det som ett tecken på att kroppen försöker säga ifrån och behöver din hjälp för att få igång läkningsprocessen. Är du till exempel stel i ryggen blir du mindre rörlig runt höften som kommer leda till att framsida lår får jobba hårdare. Kedjan är lång och det är våra fötter som får större delen av belastningen eftersom de bär oss livet ut.

Vardagspuls är livsviktigt

Min mamma har haft mycket besvär med hälsporre, och det är något jag själv vill undvika. Jag har haft krångel med min rygg och varit hos sjukgymnast som tipsat mig om att träna förstås. Träning på gym, och övningar på pilatesboll, har hjälpt mig jättemycket. I mitt stillasittande arbete har jag möjlighet att stå och jobba, och jag försöker gå så mycket som möjligt i trappor. Det är nog livsviktigt att tänka på vardagspuls, det där lilla extra kan hjälpa dig väldigt mycket.

vardagspuls

Bildkälla Pinterest

One thought on “Ryggvärk och hälsporre – rör på dig

  1. Håller verkligen med dig om att hälsporren är inget man vill ha! Har själv lite känningar i hälen men det går över så fort jag rör på mig. Givande att kunna läsa ditt perspektiv inom symptom, vi rör nog på oss för lite nuförtiden.

Comments are closed.