Citronslemskivling – matsvamp

Senast jag och dottern var i skogen för att leta efter kantareller så hittade jag den här svampen. En enda stod där och den såg inte så där jättegiftig ut i mina ögon så jag tog hem den. Svampboken hade vi ju glömt hemma. Så när vi kom hem bläddrade jag igenom boken och hittade faktiskt svampen bland matsvampar. Fullt ätlig och perfekt som nybörjarsvamp. Det är en citronslemskivling.

Citronslemskivling – lätt att känna igen

Denna folkkära svamp är lätt att känna igen med med tydliga karaktärsdrag. Den jag har hittat är ett äldre exemplar. De yngre är bra mycket slemmigare än denna. I väta har den en mycket slemmig hatt. Foten är vit upptill, och citrongul vid basen. De små yngre knopparna har som en glasklar hinna mellan fot och hattkant. När den blir äldre så lämnar den en slemmig ringzon på foten som svartnar med tiden.

Dock är det så att bland skivlingar finns det giftsvampar. Det finns ätliga matsvampar i denna grupp, och där finns alltså citronslemskivling som ska vara en god matsvamp. Enligt min bok är det en fin blandsvamp som passar ihop med andra mer smakrika matsvampar.

Vid rensning tar man bort den sega hatthinnan, och skär bort den nedersta gula delen av foten. Rensa den gärna i skogen, särskilt om ni hittar ett riktigt slemmigt yngre exemplar.

citronslemskivling-2

En äldre citronslemskivling

citronslemskivling

Dra av den slemmiga hatthinnan vid rensning – gärna redan i skogen

citronslemskivling

citronslemskivling-5

One thought on “Citronslemskivling – matsvamp

Comments are closed.