good enough

För lite mer än ett år sedan sa min kropp stopp som en del av er vet, visste ni inte det så kan ni läsa om det under kategorin stress. Sedan den dagen har jag lärt mig att se signalerna när jag bör ta det lite lugnare. Då och då känner jag av det och måste hejda mig själv och det finns säkert tillfällen då jag inte märker av det utan allt rullar bara på som en evig spiral.

Jag har läst många böcker som t.ex duktighetsfällan, utbränd till nytänd, tillfälligt avbrott, hantera din stress med KBT, m.m. Nu har jag fått tag på en till bok, en bok av Elizabeth Gummesson. Den heter ”Good Enough”, bli fri från din perfektionism. Jag tror jag kan ha en släng av den där perfektionismen, eller rättare sagt jag har väl det, fast det har vi nog alla på ett eller annat sätt och bara en liten bit in i boken så blir man upplyst om perfektionism i positiv och negativ bemärkelse. Enligt en forskare finns det tre typer av perfektionism:

  1. Den självorienterade perfektionisten (personlig perfektion)
  2. Den omgivningsorienterade perfektionisten (fanatisk och förväntar sig perfektion av andra)
  3. Den socialt orienterade perfektionisten (tror att andra förväntar sig perfektion)

Så vilken skulle jag kunna tillhöra,..hm.. kanske en släng av alla tre. I boken står det förstås lite mer ingående om varje typ. Om jag läser igenom olika kriterier för negativ perfektionism samt den positiva, så stämmer tyvärr den negativa in på mig rätt så bra. Det ska i alla fall bli väldigt intressant att läsa den här och innan jag spekulerar för mycket så ska jag läsa ut den. Gonatten!

2 thoughts on “good enough

  1. Tyvärr tror jag att även jag lider av negativ perfektionism. Jag har otroligt höga krav på mig själv och tror att alla andra har samma krav på mig fast jag vet att så inte är fallet. Hoppas att boken kan hjällpa dig att motverka den negativa perfektionismen. Kram

  2. Jag känner verkligen igen mig i det där..
    Perfektionismen som man själv skapar.. Alla kort ska va perfekta, allt ska se städat ut hemma, instagram ska uppdateras.. osv osv osv, alla krav man sjävl skapar.

Comments are closed.